Tévhitek az Online Zongoraoktatásról

Ha azt gondolja bárki ma hazánkban, hogy az online zongoraoktatásra nincs kereslet, ("bezzeg külföldön...") az óriásit téved! Ebben a cikkben azonnal megtudhatod az igazságot!

Oldal megosztása

A szükséghelyzet, hogy kerüljük a személyes találkozást, megteremtette a feltételeket és egyben el is oszlatott sok tévhitet. De mik is ezek a tévhitek? 

A koronavírus járvány előtti időben – megkockáztatom – senkiben fel nem merült volna, hogy online akarjon zenét tanulni vagy oktatni, ám, mint megannyi megszokott, hétköznapi dolgot, ezt is átrendezte a lezárásokkal, korlátozásokkal határolt újfajta életünk. Sok lehetőség bezárult, de helyette nyíltak új távlatok, az Online zongoraoktatás is ezek közé tartozik. 

1. tévhit: Zenét tanulni nem lehet képernyőn keresztül

De lehet! Erre ma már számos szoftver képes, én pl. Zoom-ot használok! Természetesen nem csak képernyőn keresztül kell gondolkodni! Hiszen az efféle tanulásban rendkívül vagy szerepe van a hangnak, elvégre HANGszerről van szó, tehát a hangminőség átvitelének szinte nagyobb a szerepe mint a képnek! Zongora esetében ez nem okoz nagy fejtörést, hiszen egy digitális zongorát egy mozdulattal rá lehet csatlakoztatni a számítógépünkre. Akusztikus zongora/pianino esetében kicsit nehezebb jó minőségű hangot kreálni, de a kivitelezés ebben az esetben sem lehetetlen. 

2. tévhit: Nem látni rendesen a tanárt/növendéket.

A megfelelő rálátás minden hangszertanulásnál, így az online zongoraoktatásban is kiemelkedően fontos, hiszen így tudja a tanár a tanítványt a megfelelő testhelyzetre, kéztartásra nevelni. Ehhez természetesen rá kell látni egymás kezére relatíve közelről és picit távolabbról a teljes alakra. Milyen jó, hogy a 21. században erre is van mód, mert külsőleg csatlakoztathatunk akár több webkamerát is, amik segítségével egyszerre láthatjuk az említett beállításokat, hiszen a legtöbb online beszélgetésre, konferenciákra kialakított szoftver ezt már tudja. Én például, két kamerát használok egyszerre, egyik felülről, a másik oldalról segít a tanulási folyamatban. 

3. tévhit: Késik a hang vagy a kép

Legoptimálisabb esetben a kép és hang átvitele késésmentesen, azaz valós időben történik. Ehhez a legfontosabb a szélessávú internet, történjen az kébelen, wifin, vagy akár mikrohullámú vételi forrásból. Sajnos így is előfordulnak átmeneti késések, de ezek legtöbbször nem tartanak hosszabb ideig, mint pár másodperc. Hang szempontjából ezért előnyösebb egy digitális zongora, mert ott a hangszer által kibocsátott jelet egy hangkártya segítségével egyből a számítógépbe tudjuk vezetni. Érdemes nem egy olcsó hangkártyát beszerezni, én például egy igazán jó minőségűre voksolok, de most itt nem reklámozom. Ám akinek fontos, hogy a növendéke valóban úgy élje meg, mintha a tanára mellette lenne személyesen, annak elengedhetetlen egy jó minőségű hangkártyát beszerezni!

4. tévhit: Az online zongoraoktatásnál nem lehet együtt játszani

Ez sem igaz. Ha komolyan szeretnél zongorát tanulni online, akkor semmivel sem fogsz kevesebbet kapni, mintha jelenléti oktatásba kapnád ugyanazt! Ha a fenti pár érv még nem oszlatta el a kételyeidet, akkor álljon itt egy videó bizonyságul, hogy milyen sok ember tud együtt zenélni:

Forrás: Csabagyöngye Kulturális Központ

Ilyen videókból számtalan létezik, sőt a járvány alatt én is így próbáltam a zenekarommal. Ha a tanulást – legyen az akármilyen tantárgy – komolyan veszed, akkor elsősorban energiát, időt és pénzt áldozol rá. Ez sosem volt másként. Az online zongoratanulásban csak az irányok mások. Picit többet kell a hanggal és a számítógép technikai részével foglalkozni, viszont sokkal kevesebbet az utazással.

Eloszlottak a kétségeid? Akkor egyeztessünk időpontot és kezdjük! 😉

Jelentkezz még ma!

A zongorázást elkezdeni MOST van a legmegfelelőbb pillanat! Ne késlekedj, vágj bele!

FIGYELEM! Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy VÁRÓLISTÁT kellett csinálnom, mert nincs több szabad helyem. DE NE AGGÓDJ! Amennyiben ezt az űrlapot kitöltöd, automatikusan felveszlek a várólistára, és azonnal kapsz egy értesítőt, ha lesz szabad helyed ;)

Ez is érdekelhet

Zongoratanulás

Miért jó ötlet a zongora tanulás felnőttként?

Nem egy embertől hallottam már, amikor megtudta, hogy zongoratanár vagyok, hogy „már késő számomra, pedig mindig is szeretettem volna zongorát tanulni”. Van egyáltalán felnőtt zongora oktatás?Vajon milyen kilátásai, lehetőségei vannak?Egyáltalán: jó ötlet-e a zongoratanulás felnőttként?

Olvass tovább >>

Fedezd fel az Online Zongoratanulás világát és csatlakozz a világon több millió zongorázni tanuló emberhez!
Hiszen

A ZENE ÖRÖK ÉRTÉK. Milliókat köt össze - Online is!