6+1 ütős tipp zongoragyakorláshoz

Ugye nem is egészen magától értetődő, hogyan tartsd meg a fókuszt zongoragyakorlás közben!? Hidd el, 27 év zongoragyakorlás után tudok neked tippeket adni!Ne félj,fogom a kezed, vezetlek!

Oldal megosztása

Miért szükséges gyakorolni? Egyáltalán vannak erre kőbe vésett receptek, szabályok? Ha vannak, mihez kellenek? Most elárulom neked, amit a cikk végére tartogattam volna. Az van, hogy a gyakorlás egy út ahhoz, hogy örömöd legyen, például amikor egy az egyben el tudod játszani sikeresen a gyakorlandó darabot! Olyan öröm, amiért te dolgozol meg. Tehát zongoragyakorlás nélkül valószínűleg az út végére keserédes eredményt érnél el. Hogy ezt elkerüld, összeszedtem neked néhány tippet, hogy gördülékenyen haladj célod felé. Lássuk ezeket.

1. Tűzz ki konkrét célokat minden egyes zongoragyakorlásnál!

Vannak, akik azt vallják, hogy először legyen egy nagyobb, konkrét elképzelésed, mi is valójában a célod az adott zongoragyakorlási időddel. Utána érdemes kisebb célokat kitűzni, hogy a nagy célodig stratégikusan tudj eljutni. Pontosan erről van szó! Hiába szeretnél eljutni egyből a nulláról addig, hogy egy hónap múlva eljátszd a Für Elis-t, ki kell ábrándítsalak, ez nem fog magától menni! Ezért érdemes végiggondolni, hogy abban az adott órában, fél órában, időtartamban, amikor ma leülsz gyakorolni, mely részét fogod konkrétan megdolgozni nagyobb célodnak, pl. a Für Elis-nek,hogy a példánál maradjunk. Ne aggódj, ha egy bizonyos részét akár egy hónapig gyakorlod, míg más pár hét alatt el tudja sajátítani! Te légy a magad „hajcsára”, de sose máshoz hasonlítsd magad! Az a hatalmas öröm ebben a folyamatban, amikor a sok „kis” cél elérése után szinte magától összeáll, megjelenik a nagyobb cél, amikor el tudod játszani a teljes darabodat! Növendékeim ilyenkor belátják, olykor még meg is köszönik, hogy nem hagytam őket egyből nekiugrani a nagy cél gyors eléréséhez, mert ekkor bizony van egy óriási sikerélményük 🙂

Fent: zongoragyakorlási összefoglaló, neked. Forrás: Facebook oldalam

2. Némítsd le a telefonod - teremts optimális környezetet a zongoragyakorláshoz

Jártál már úgy, hogy egy fontos pillanatban váratlanul felüvöltött a csengőhangod és utána alig bírtál visszatérni a koncentráláshoz? Zongoragyakorlás közben szinte muszáj kizárni a külvilágot, és ez ma azt jelenti, hogy ha teheted, némítsd le a telefonod, vagy egyszerűen csak hagyd kint a szobádból. 

Azt szoktam javasolni, hogy amennyiben megteheted, akkor gyakorolj, amikor nincsenek otthon 😀 Persze ezt nem lehet mindig kivitelezni és nem is mindenkinek probléma, de tapasztalatból tudom, hogy mindig közbejöhet valami. Akinek gyerekei vannak, annak van egy másik tippem: zárd kulcsra az ajtót! 😀 (lásd ezen a felvételen pont nem tettem meg…) Viccet félre, jó lenne, ha a gyakorlásra szánt, többnyire heti 1-2 alkalmat tiszteletben tartaná a környezeted, és akkor nem is beszélve a neked járt én-idő élvezetétől 😉

3. Vedd fel vagy rögzítsd, amit épp gyakorolsz

Bevallom, nem szeretem magam visszanézni egy videofelvételen, vagy meghallgatni egy hanganyagban a hangom, vagy amit játszom. De ez nem szeretet kérdése. Ugyanis ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, szükséges olykor tükröt tartani magunknak. Te azért vagy itt, azért olvasol valószínűleg, mert fejlődni szeretnél, több tudásra vágysz. Ugyanígy érvényes mindez a zongoragyakorlásra is! Bátran vedd fel – pl. egy diktafonra – az adott gyakorlásodat, akár az első alkalomtól az utolsóig, és visszahallgatva egészen más perspektívából fogod látni játékodat! Hasznos lesz annak a tudásnak a birtokában lenni, hogy hol van elakadásod, hol lehetne min javítani, mert ez törvényszerűen magával vonzza a fejlődés szintjeit! Mi a jó ebben? Szerintem az, hogy ha ezen keresztül előbb te látod be, hogy hol van elakadás, azt könnyebben és gyorsabban el tudod fogadni, mintha egy szakembertől hallanád először. 🙂 És ha megállapítottad a konkrét problémát, akkor megspórolsz magadnak több kört is.

Rögzítsd a zongoragyakorlást! (forrás:Canva)

4. Iktass be szüneteket

Ezen nincs mit ragozni. Egyszerűen tarts kisebb-nagyobb szünetet zongoragyakorlásod közben! Ezt ahhoz szoktam hasonlítani, mint amikor pl. kondiedzésen vagy. Képtelenség ugyanis 3 órát végig edzeni szünet nélkül, nem? Ugyan így működik a zongoragyakorlás, mert ez is végtére egyfajta edzés. Például, ha 1 órát szánsz gyakorlásra, tarts 2×10 perc szünetet. Ha 2 órát, akkor 4-5x iktass be 8-10 perc pihit, de igazából te érzed a legjobban, mikor tarts szünetet. Van,aki nem igényli, illetve elmerül a flow-állapotban, ez is lehet jó. De mégis azt javaslom, hogy hatékonyabb beiktatni szüneteket a munkád sorád.

5. Egyszerre csak egy dologra összpontosíts

Mindig azt mondom, hogy úgy kell egy zenemű gyakorlását felfogni, mint egy verstanulást! Ahogy egy vers tanulásánál sem egyszerre próbálod meg megtanulni a teljes verset, így egy zongoradarabnál sem ez a célszerű eljárás. Szedd szét kisebb részekre a gyakorlandó darabot, és pontosan, mint egy vers esetén, addig ne menj tovább, amíg az adott rész nem megy jól! Törekedj erre, és hidd el, a végeredmény szenzációs lesz!

+1. Ha elakadtál zongoragyakorlás közben, írd fel magadnak, hogy tudjunk foglalkozni vele

Senki nem születik úgy, hogy egyből valami tökéletesen menjen neki. Én már csak tudom… 8 éves korom óta zongorista pályán vagyok, és csak a Jóisten tudja rajtam kívül, hogy mennyi időmet szenteltem gyakorlásra. Ennek megvan az eredménye, hiszen ez által annak a képességnek a birtokában vagyok, hogy a legnehezebb zeneműket is képes vagyok előadni. Nincs egy „konkrét repertoárom”, hanem amit elém tesznek, azt akár egyből is el tudom játszani. Mindezzel csupán arra akarlak rávezetni, hogy te is el tudod érni azt a célt, amit kitűztél magadnak! És ha elakadsz, – csak úgy, mint én, amikor tanultam – lesz melletted valaki, aki vezet, aki fogja a kezed! Kérj segítséget zongoratanárodtól, vagy olyan szakembertől, akinek a tudását nem kérdőjelezed meg. Az én növendékeim szerencsére mindig jegyzetelik, hol van elakadásuk, és ez által bizalommal fordulnak hozzám, hogy ezt kiküszöböljük, mely minden esetben hipp-hopp sikerül is! 🙂 Ezzel kölcsönösen megspórolunk egymásnak időt és energiát, ezért gyorsabban – és nem mellesleg hatékonyabban – robogunk a céljuk felé!

Jelentkezz még ma!

A zongorázást elkezdeni MOST van a legmegfelelőbb pillanat! Ne késlekedj, vágj bele!

FIGYELEM! Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy VÁRÓLISTÁT kellett csinálnom, mert nincs több szabad helyem. DE NE AGGÓDJ! Amennyiben ezt az űrlapot kitöltöd, automatikusan felveszlek a várólistára, és azonnal kapsz egy értesítőt, ha lesz szabad helyed ;)

Ez is érdekelhet

Zongoratanulás

Miért jó ötlet a zongora tanulás felnőttként?

Nem egy embertől hallottam már, amikor megtudta, hogy zongoratanár vagyok, hogy „már késő számomra, pedig mindig is szeretettem volna zongorát tanulni”. Van egyáltalán felnőtt zongora oktatás?Vajon milyen kilátásai, lehetőségei vannak?Egyáltalán: jó ötlet-e a zongoratanulás felnőttként?

Olvass tovább >>

Fedezd fel az Online Zongoratanulás világát és csatlakozz a világon több millió zongorázni tanuló emberhez!
Hiszen

A ZENE ÖRÖK ÉRTÉK. Milliókat köt össze - Online is!