6+1 szempont billentyűs hangszer vásárlásához

Belekóstolnál a zongorázásba, de nincs billentyűs hangszered? Összegyűjtöttem neked 6+1 szempontot, ami alapján érdemes elindulnod a hangszer választásánál!

Oldal megosztása

1. Milyen távon tervezel a hangszerjátékkal foglalkozni?

Értelemszerűen nincs értelme megvenned egy többszázezres profi hangszert, ha valóban csak az ismerkedés a cél. Ha tényleg csak a kipróbálás a cél, akkor inkább kérj kölcsön egyet, ha van kitől, vagy bérelj egyet. Manapság már több zongoraszalon foglalkozik bérbeadással is, amik az interneten pár kattintással könnyen elérhetők. Amennyiben jó tanárt fogtál ki és elkapott a lendület, kezdheted tervezni egy saját hangszer megvásárlását

2. Akusztikus vagy digitális

Pro és kontra érveket lehetne felsorakozatni mindkét oldalon, de a legfontosabb kérdés, hogy Te milyen stílusú zenét kedvelsz. Ha a klasszikus zongorazene megszállottja vagy és a lakásodban a hely engedi, akkor mindenképpen egy akusztikus hangszert vegyél. Ez persze nem jelenti, hogy egy digitális zongorán ne lehetne csodálatosan Mozartot vagy Bartókot játszani, de egy digitális hangszer soha nem fogja azt tudni hangszínekben, amit egy zongora vagy egy pianino tud. Ennek persze az ellenkezője is igaz: Egy akusztikus zongora sosem fog tudni olyat, mint egy digitális. Nem azért, mert nem jó egyik vagy másik, épp ellenkezőleg: azért, mert mind a kettőt MÁSRA TERVEZTÉK. Vásárlás előtt tehát tedd fel a kérdést: Milyen zenét szeretnél játszani?

 

3. Ha akusztikus, akkor zongora, vagy pianino?

Leglényegibb különbség a helyigényben van. Nagy különbségek tudnak lenni bizonyos gyártók modelljei közt, de valljuk be őszintén: a zongora egy hatalmas jószág. Ha kicsi a helyed, a pianino jobb választás lehet, hiszen nem foglal több helyet, mint egy nagyobbacska komód. Tudnod kell azonban, hogy az akusztikus hangszerek sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek digitális társaiknál. Figyelned kell a páratartalomra, nem szabad feltekerned ősszel a fűtést 25 fokra, ha az eddig 18-19 fokos helységben volt. Nem szabad rányitnod az ablakot, mert az ilyen oda nem figyelések könnyen egy hangszer halálához vezetnek. Egy zongora/pianino rendszeres hangolásáról és mechanikájának karbantartásáról is gondoskodnod kell. Olyan ez, mint egy autóban az állandó olajcsere, meghálálja az odafigyelést azzal, hogy sokáig hű társad marad.

4. Ha digitális zongora, akkor milyen?

Digitális zongorák világában nem könnyű eligazodni, de vannak támpontok, amik segítik a választást. Mindegyik gyártó igyekszik minden felmerülő igényt kielégíteni, így nagyon valószínű, hogy te is meg fogod találni a legmegfelelőbb hangszert magadnak, vagy gyermekednek. Legszembetűnőbb különbség a hangszerek méretében van, amit a gyártók a billentyűk számában mérnek. Kaphatunk ugyanis 49, 61 és 88 billentyűs modelleket. Egy igazi zongorán 88 darab billentyű található, így ezt a méretet tekinthetjük mérvadónak. Kezdő zongoristának nem ajánlanék ennél kisebb modellt azért, hogy egyből a rendes méretekhez szokjon hozzá. A billentésérzékenység kérdése sem elhanyagolható, hiszen megkülönböztetünk billentésérzékeny és billentésre nem érzékeny hangszereket. Ez annyit jelent, hogy érzékeli-e a hangszer, hogy erősebben, vagy gyengébben játszunk rajta, ennek megfelelően hangosabban vagy halkabban szól-e. Manapság szinte csak billentésérzékeny hangszereket gyártanak, de régebbi tipusoknál még találkozhatunk ez ellenkezőjével. Ha teheted, mindenképpen billentésérzékeny modellt válassz.

5. Mit is jelent a kalapácsmechanika?

Egy akusztikus zongora leegyszerűsített működési elve az, hogy a billentyűk leütése által kalapácsok megütik a húrokat, amik rezgését egy úgynevezett rezonáns felerősít. Ezeknek a kalapácsoknak súlyuk van, amit a játékos a billentyűkön keresztül ellenállásnak érzékel. Ezzel szemben a digitális hangszerekben nincsen húr, még kevésbé kalapács, a billentyűk sem fából, hanem műanyagból készülnek, így annak az ellenállását sok esetben egy egyszerű rugóval oldják meg, ennek eredményeképpen a játékérzet teljesen más lesz. Ezt a problémát hivatott áthidalni a digitális hangszerekbe épített kalapácsmechanika. A kalapácsmechanikás digitális zongorák ára rendszerint magasabb rúgós társaiknál, ám a billentésérzet valóban kísértetiesen hasonlít egy akusztikus zongora billentéséhez. Emellett a súlyuk is nagyobb, de amennyiben megengedheted magadnak, azt javaslom, hogy egy kalapácsmechanikás hangszert vásárolj.

6. Szinetizátor vagy digitális zongora?

Egy szintetizátor abban különbözik egy digitális zongorától, hogy míg a digitális zongora elsősorban a zongora és más billentyűs hangszerek hangjának utánzására való, egy szintetizátor képes több száz hangszer hangján megszólalni, azokat utánozni, zenei alapokat, effekteket és hangszíneket variálni, valamint ezek arányait, keverékeit feldolgozni és a hangszer memóriájában tárolni, így számítógép és hangszer egyben. Ha tehát érdekel a digitális zeneszerkesztésnek ez a módja, akkor megéri egy ilyen tudású hangszerbe fektetni.

+1: Árfekvés

Mint általában, a vezető gyártók itt is igyekeznek minden igényt felderíteni és kielégíteni, tehát gyártanak kezdőknek, haladóknak és a legnagyobb profiknak is hangszereket, amik természetesen az árukon is látszódnak. Ha kezdő vagy, nem érdemes túl sok pénzt befektetned egy hangszerbe, legyen az akusztikus vagy digitális, hiszen nem biztos, hogy a zenét választod hivatásodnak. De ha ezt a pályát választod is, ráérsz kísérletezgetni. Egy dolgot viszont fogadj meg: válassz egy jól bevált és nagy múlttal rendelkező márkát egy megbízható zongoraszalontól, netes bolttól, vagy forgalmazótól, akik garanciát is vállalnak a termékre. Vagy választhatod azt is, hogy használtan vásárolsz hangszert. Ennek előnyeiről és buktatóiról a következő cikkemben olvashatsz.

Jelentkezz még ma!

A zongorázást elkezdeni MOST van a legmegfelelőbb pillanat! Ne késlekedj, vágj bele!

FIGYELEM! Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy VÁRÓLISTÁT kellett csinálnom, mert nincs több szabad helyem. DE NE AGGÓDJ! Amennyiben ezt az űrlapot kitöltöd, automatikusan felveszlek a várólistára, és azonnal kapsz egy értesítőt, ha lesz szabad helyed ;)

Ez is érdekelhet

Fedezd fel az Online Zongoratanulás világát és csatlakozz a világon több millió zongorázni tanuló emberhez!
Hiszen

A ZENE ÖRÖK ÉRTÉK. Milliókat köt össze - Online is!