Miért jó ötlet a zongora tanulás felnőttként?

Nem egy embertől hallottam már, amikor megtudta, hogy zongoratanár vagyok, hogy "már késő számomra, pedig mindig is szeretettem volna zongorát tanulni". Van egyáltalán felnőtt zongora oktatás?Vajon milyen kilátásai, lehetőségei vannak?Egyáltalán: jó ötlet-e a zongoratanulás felnőttként?

Oldal megosztása

Felnőttként valamiért bennünk van, hogy aki zeneiskolás, az csak gyerek lehet. A zeneiskolai növendékek nagy részét valóban a gyerekek teszik ki, ám a zongora tanulás felnőttként, mint lehetőség, ugyanúgy nyitva áll, legyen az a hagyományos értelembe vett zeneiskola, vagy magánoktatás.

Valljuk be őszintén, hogy aki hangszer tanulásba kezd, legtöbbször nem azért kezdi az el, hogy világhírnévre törjön. Neem… A kíváncsiság hajtja, gyerekek esetében pedig ez sokszor nem is önálló, hanem szülői döntés, aminek a hátterében sok esetben nem áll személyes motiváció.

Legyünk őszinték, a felnőttkorban kezdett zongoratanulás esetén pedig meg inkább irreális cél egy világ-körüli turné! De ne keseredj el! Összeszedtem öt szempontot, ami garantáltan meggyőz arról, hogy miért kiváló ötlet a zongoratanulás felnőttként! Itt meg arról is olvashatsz, hogy mindez miért működik az online is! Lássuk az öt szempontot:

Az a bizonyos legfontosabb

A zongoratanulás mellett való döntés hátterében számtalan ok állhat. Egy kedvenc zene megtanulása, akár egy bizonyos hangszer iránti rajongás. Ám ha a döntésig eljutottál, mindegy, hogy hány éves vagy, húsz, vagy nyolcvankilenc – van egy jó hírem: rendelkezel a hangszer tanuláshoz való legfontosabb dologgal, a motivációval. Ez az a különleges dolog, ami miatt majd áldozatokat hozol azért, hogy el tudd egyszer zongorázni például a Gyűrűk Ura film zenéjét. Ha ez megvan, történhet bármi, meg fogsz tanulni zongorázni!

A Flow-élmény és felnőtt zongora oktatás

Biztosan voltál már úgy, hogy annyira belemerültél valamibe, hogy észre sem vetted, hogy eltelt három óra. Ezt az állapotot hívja a pszichológia flow-állapotnak, vagy flow-élménynek.  „Flow-ban akkor vagyunk, ha maximális koncentrációval teljesen belemerülünk egy tevékenységbe, és úgy érezzük, mintha minden pillanatban mindent tökéletesen tennénk. A flow a tudatosság csúcsteljesítményének optimális állapota. Lehetsz sportoló, vállalkozó, zenész vagy művész, a flow állapotában úgy érzed, hogy a legjobbat nyújtod önmagadból.” (Forrás: itt)

Több felnőtt növendékem élt már át flow élményt a zongorázás alatt. Megosztok veled egy visszajelzést erről. Legutóbb egyik növedékemet, Zoltánt kapta el ez az állapot kedvenc darabjának gyakorlása közben! Ez rendszerint nem az órán történik, hiszen ott – mondjuk úgy nem túl szép szóval, – parancsokat hajt végre a felnőtt zongorázó, hanem az otthoni gyakorlás közben. Én magam is éltem át többször is előadás közben. Felemelő, feltöltő és elsöprő lélekállapot. Próbáld ki! 

Kikapcsolódás a zongoratanulás felnőttként!

Kikapcsolódni mindenkinek kell! Ha gyerekeid vannak akkor azért, ha sokat dolgozol, akkor azért, ha túl stresszes vagy, akkor azért és folytathatnám. Egy biztos: kell a kikapcsolódás. A felnőtt zongora oktatás azért más, mint gyermekkorban, mert mint feljebb említettem, megvan a személyes motiváció és ebben az esetben egybe esik tanulás és kikapcsolódás. Miért? Mert az agy tanul, ugyanakkor ez a tanulás nem hasonlítható össze a kötelező tanulással, mert közben nem elveszi az energiát, hanem adja. Másképpen fogalmazva: pihensz, és közben tanulsz. Jó kombináció igaz? 🙂

Az Alkotás öröme

Gyermekként építünk egy homokvárat a Balaton-parton, kamaszként verset írunk a szerelmünknek, felnőttként főzünk egy finom ételt. Mi a közös ezekben? Az, hogy az alkotó energia utat talál, hogy művé válhasson, kortól függetlenül. Alkotni jó, mert felszabadít és jár vele az a lelkiállapot, amit úgy nevezünk, hogy az alkotás öröme. Ha felnőttként zongorázol, akkor ugyanazt az örömet élheted át, mint egy óvodás gyermek egy gyurmafigura megalkotása után. Ha nem hiszed, próbáld ki! Éld át! 

A tehetség kérdése

Van egy fogalom, aminek a jelentését mindenki csak homályosan ismeri. Ez a fogalom a tehetség. Ha megkérdezed magadtól felnőttként, hogy vajon mit is jelent önmagában az a szó, hogy tehetség, akkor mi lenne a válaszod? Nem könnyű megmondani ugye? Lehet, hogy azt állítod magadról, hogy biztos tehetségtelen vagy, hiszen mondjuk nem vettek be énekelni az iskolai kórusba, vagy hasonlók. Azért fontos erről a zongoratanulás vagy bármely más művészeti terület kapcsán beszélni, mert túl kevésszer hangsúlyozzuk, hogy nem ez a fontos! A kitartás, szorgalom és az alázat mind mind sokkalta fontosabbak, mint a tehetség! A zongorázás, – kiváltképp felnőttként – tehát nem egy olyan terület, amit csak a kiváltságosok érthetnek és tanulhatnak meg!Ellenkezőleg, mindenki meg tudja tanulni!

Kezdd hát el bátran a zongora tanulást felnőttként, mert nekem elhiheted, hogy működik a felnőtt zongora oktatás!

Jelentkezz még ma!

A zongorázást elkezdeni MOST van a legmegfelelőbb pillanat! Ne késlekedj, vágj bele!

FIGYELEM! Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy VÁRÓLISTÁT kellett csinálnom, mert nincs több szabad helyem. DE NE AGGÓDJ! Amennyiben ezt az űrlapot kitöltöd, automatikusan felveszlek a várólistára, és azonnal kapsz egy értesítőt, ha lesz szabad helyed ;)

Ez is érdekelhet

Fedezd fel az Online Zongoratanulás világát és csatlakozz a világon több millió zongorázni tanuló emberhez!
Hiszen

A ZENE ÖRÖK ÉRTÉK. Milliókat köt össze - Online is!