Milyen egy jó zongoratanár? Menj biztosra!

Hogyan igazodj ki a sok zongoratanár közül? Hogyan találd meg pont AZT a zongoratanárt,akit TE keresel? Ehhez adok most neked némi segítséget!

Oldal megosztása

Manapság egyre több magántanár adatbázis létezik az interneten. Ezek egyértelmű előnye, hogy ami régebben személyes ajánlás útján történt, az most az otthonod kényelméből pár kattintással elérhetővé vált. Nem kell tehát végigtelefonálnod az ismerőseidet, hogy ki tud ajánlani egy jó zongoratanárt, csak rákeresel a neten és magántanárok tömegeit böngészheted végig. Ez idáig oké, de mi alapján döntesz X vagy Y mellett?

A most következő szempontokkal segítséget szeretnék adni neked, aki azt fontolgatod, hogy magán úton szeretnél megtanulni zongorázni, de nem tudod, mi alapján válassz zongoratanárt. Vegyük sorba tehát a szempontokat:

Tud-e a zongoratanártanár zongorázni?

Talán nevetséges a felvetés, hogy tud-e egyáltalán egy zongoratanár zongorázni, de a fentebb említett magántanár adatbázisok legfőbb hátulütője, hogy bárki regisztrálhat, aki magát tanárnak titulálja. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy tanítani csak az tud, akinek papírja van róla, szó sincs róla. Ennek ellenkezője is sajnos sokszor igaz; nem kevés olyan „papíros” tanár van, aki egyáltalán nem tud tanítani. Nem is olyan rég futottam bele egy olyan hirdetésbe, ahol az illető azt írja, hogy ,,csak alapokat tanítok”. Vajon aki csak az alapokkal van tisztába (már ha tisztában van…) vajon tisztában van a didaktikával, az elmélettel, a ,,mit mire alapozunk” – kal, a technikai tudással és tapasztalatból fakadó, működő tanácsokkal tudna ellátni téged, mint tanulóját? Nem hinném…

Hiteles-e, amit a zongoratanár csinál, és ahogy csinálja?

Ha tud zongorázni az általad kiszemelt zongoratanár és ez látszik is mondjuk egy videóban, az már jót jelent. A zongorázás nem egy olyan dolog, amit egy pár hónapos tanfolyamon meg lehet tanulni, így, ha valakit virtuózan játszani látsz, az valószínűleg nem mostanában kezdte. Ez persze még közel sem jelenti, hogy amellett, hogy kétségtelenül tud zongorázni, az illető jó zongoratanár is, és meg fogod érteni, amit és ahogyan magyaráz. Ez csak – tetszik vagy sem – akkor derül ki, ha bizalmat szavazol neki és veszel tőle pár (legalább egy) zongoraórát. A magán zongoratanítás egyik nagy előnye, hogy nem kell elköteleződnöd hosszú távra, hanem ha nem tetszik a zongoratanár, kereshetsz másikat.

Letett-e már valamit az asztalra a zongoratanítás vagy zongorázás terén?

Még az előzőknél is jobb, hogy ha a kiszemelt leendő zongoratanárod elismert szakember a zongorázás vagy a zongoratanítás, netán mindkettő területen. Ha koncertező zongoratanár az illető, az már jelenthet egy fajta garanciát a minőségi oktatásra, hiszen nem csak tanítja, hanem AZT tanítja, AMIT csinál, és vélhetően egész eddigi életében csinált. Vagy a tanítványai elértek-e valami komoly eredményt? Érdemes a kiszemelt zongoratanár nevét beírni a keresőbe. Ha az illető hiteles, akkor a róla szóló más weboldalak, és (hasonló) kritikák is ezt a benyomást fogják erősíteni. Az egyenesen önmagáért beszél, ha elégedett növendékeitől olvasol (ilyen) véleményeket kiszemelt tanárodról!

Milyen stílusban/stílusokban zongorázik és tanítja a zongorázást?

Az eddig említett szempontok azonban nem sokat érnek, ha az zongoratanár nem abban a stílusban jártas, amit te tanulni szeretnél. Tehát ha téged történetesen a rock műfaj érdekel, akkor nem leszel túl motivált egy Beethoven darab megtanulásához és emiatt hamar elveszíted majd a lendületed és a lelkesedésed. Ezért nagyon fontos, hogy olyan tanárt találj, aki tudja azt a stílust, amit te szeretnél játszani.

Ami mindent felülír a zongoratanár választásában

Van egy szempont, ami mindennél fontosabb, és messze túlmutat minden eddig felsorolt szemponton. Ez nem más, mint a szimpátia. Hiába jön veled szembe a világ legjobb zongoristája és zongoratanára, ha nem lesz szimpatikus, úgysem mellette fogsz dönteni és ezt el kell fogadni. Ha az eszed tudja, hogy ő a legjobb szakmailag, de mégsem szimpatikus, ne is dönts mellette, mert nem fogod élvezni a zongoratanulást, amiért tulajdonképpen felkerested.

Számos kiváló, magasan képzett és tapasztalt magán zongoratanárt találhatsz. A folyamat végén úgyis egyetlen egy dolog marad: a te döntésed, azaz bizalmat szavazol-e a kiszemelt zongoratanárnak, vagy nem. Dönts, szavazz bizalmat, ha nem tetszik, úgyis tovább állsz. Egy a fontos, zongorázz! 

Jelentkezz még ma!

A zongorázást elkezdeni MOST van a legmegfelelőbb pillanat! Ne késlekedj, vágj bele!

FIGYELEM! Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy VÁRÓLISTÁT kellett csinálnom, mert nincs több szabad helyem. DE NE AGGÓDJ! Amennyiben ezt az űrlapot kitöltöd, automatikusan felveszlek a várólistára, és azonnal kapsz egy értesítőt, ha lesz szabad helyed ;)

Ez is érdekelhet

Zongoratanulás

Miért jó ötlet a zongora tanulás felnőttként?

Nem egy embertől hallottam már, amikor megtudta, hogy zongoratanár vagyok, hogy „már késő számomra, pedig mindig is szeretettem volna zongorát tanulni”. Van egyáltalán felnőtt zongora oktatás?Vajon milyen kilátásai, lehetőségei vannak?Egyáltalán: jó ötlet-e a zongoratanulás felnőttként?

Olvass tovább >>

Fedezd fel az Online Zongoratanulás világát és csatlakozz a világon több millió zongorázni tanuló emberhez!
Hiszen

A ZENE ÖRÖK ÉRTÉK. Milliókat köt össze - Online is!